Angol Cégalapítás

Miért éri meg Angol Céget alapítani?

Tekintse meg összeállításunkat az alábbi linkre kattintva: Angol Cégalapítás előnyei

 

Általános tájékoztató az angol cégalapításról:

Alapvetően mindegyik angol cégtípus bejegyzése azonos módon történik, csak a bejegyzési határidő a Limited (LTD) esetében míg egy munkanap alatt meg tud valósulni, addig a Limited by Guarantee (LBG) esetében ez már 1 hét, míg a Public Limited Company (PLC) esetében ez már 2 hetet is igénybe vehet. A cégalapítás során a cég bekerül az angol cégbíróságnál nyilvántartott; nyilvános cégjegyzékbe, amely alapján cégjegyzékszámot (Company Number) kap, valamint az adóhatóságtól is megkapja a társasági adó-bevalláshoz szükséges adószámot. (UTR Number) Ez az adószám nem tévesztendő össze más országok cégeinek adószámával, ugyanis az angol adószámot nem kell feltüntetni a számlázáskor a kiadott számlán. Angliában ez a szám csak a cégre és az adóhatóségra tartozik.

A megalakult cégre úgy érdemes tekinteni, mint egy újszülött kisgyermekre. Megszületett!!! Gyorsan fel kell öltözteni, nehogy megfázzon!

A kis újszülött céget is fel kell öltöztetni, nehogy megfázzon. Fel kel ruházni olyan eszközökkel, amelyek megvédik a kellemetlen dolgoktól, tehát regisztrációkat kell beszereznie a cégnek!

Vannak különböző regisztrációk, amelyekkel rendelkeznie kell a cégnek, és vannak olyan regisztrációk, amelyekre csak akkor kell sort keríteni, amikor majd aktuálisan azok felmerülnek.

Cégalapítást követően, a céget regisztrálni kell az angol adatvédelmi hatóságnál. (Data registration) Ha az angol cég szeretne kereskedést folytatni valamelyik EU-n belüli ország cégével, akkor szükséges neki a GDPR szabályozásnak is eleget tennie. (GDPR)

Indokolt, hogy legyen a cégnek “kormányablak” regisztrációja. (Government Gateway registration) Ezen a fiókon keresztül tudja a cég a hatósághoz beérkezett és a hatóság által feldolgozott/fel nem dolgozott bevallásokat, igényeket figyelemmel kisérni.

A kötelező regisztrációkon kívül vannak nem kötelező regisztrációk is, amilyen például a PAYE regisztráció, magyarul a munkáltatói regisztráció, amit akkor kell elvégezni, ha a cégnek szüksége van alkalmazottakra. Egyébként nem kötelező. Ezt a regisztrációt az alkalmazottak bérének kifizetése előtt kell elvégezni, amely általában két hetet vesz igénybe.

Amennyiben a cég elkezd alkalmazottakat foglalkoztatni, pár hónapon belül számíthat rá, hogy érkezni fog egy felkérés a céghez levélben, hogy regisztrációköteles lett a cége a nyugdíj pénztárra. (Pension Regulator) Mivel az angol törvények kötelezővé teszik az alkalmazottak védelmét, ezért minden olyan cég, aki alkalmazottaknak fizet munkabért vagy támogatást, tehát jövedelmet biztosít, kötelező a nyugdíjpénztárba be regisztrálni a céget, és az alkalmazottakat is. Itt két felé oszlik a kötelezettség. Egyrészről kötelező a cégnek a regisztráció, másrészről az alkalmazottnak is kell legyen nyugdíjregisztrációja. A cégnek értelemszerűen a cég könyvelője végzi el a regisztrációt és annak a kezelését, viszont az alkalmazott dönthet úgy is, hogy nem a cég könyvelőjével -főleg, ha már korábbi munkahelyén elkészítették neki a regisztrációját- hanem saját maga kezeli a saját nyugdíjfiókját.

A másik kötelező regisztrációs elem, az Áfa regisztráció (VAT registration) pedig abban az esetben kötelező, ha a cég tevékenységéből származó bevétel eléri a £ 85.000.- fontot. Egyéb esetben pedig “önkéntes” alapon lehet benyújtani az igényt az áfa körbe való bejutáshoz.

 

Részvények

A gyermeknek szülei, gyámja, vagy gondviselője van. A cégnek tulajdonosa van. Míg a szülő a születési anyakönyvi kivonattal igazolja a rokonságot, addig a céget a részvények birtoklásával lehet igazolni. A részvényeknek darabszámuk és névértékük van. A részvények birtoklásánál a névérték és azok százalékos aránya határozza meg azt, hogy adott személy vagy egy másik cég, mekkora tulajdoni joggal rendelkezik a részvényt kibocsátó cég felett. Minél több részvényt birtokol valaki a cégben, annál több tulajdoni hányaddal rendelkezik a vállalkozásban akkor, ha a részvények és azok névértéke megegyezik. Ha a cégnek £100 font a törzstőkéje, és van 100 db részvénye £1.- fontos névértéken, akkor 51%, vagy annál nagyobb mértékű tulajdonlás esetén már jelentős befolyásról beszélünk.

A PLC esetében több részvénytípus létezik, általában van “belső” és “külső kör”, ahol a részvények különböző jogokkal illetik a részvény tulajdonosait a cégben.

Kivételt képez ez alól az (LBG) mert az nem haszon szerzés céljából, hanem a közösség, vagy humanitárius megfontolásból jön létre, és a részvényesek nem a részvényt mennyiségét/nagyságát birtokló arányban kap osztalékot a cégből, hanem mindenki egyenlő arányban birtokolja a céget £1.- font értéken. Ebből a cégtípusból nem lehet osztalékot felvennie a tulajdonosoknak! Amennyiben négy fő alapít egy LBG-t, akkor a részvényeik értéke csak £1.- font lesz fejenként, tehát a Limited by Guarantee (LBG) mindösszesen csak £4.- fontos értéken lesz megalapítva.

 

Igazgatók

Mi a három közkedvelt cégtípussal foglalkozunk: LTD – PLC – LBG. A felsorolt cégek esetében is az a szabály, hogy az igazgató nem lehet eltiltva a közügyek gyakorlásától, és nem lehet eltiltva a cégvezetéstől.

Ez azért fontos, mert a direktor egyedül az a személy, aki a cég ügyeiért felelős. Mondhatni, hogy; Ő viszi a hátán a céget. Az ö neve fog szerepelni a cég bankkártyáján, nem pedig a tulajdonos vagy a titkár. Az igazgató kap hozzáférést a számlához is, és ő írja alá a szerződéseket is.

 

Titkárság

Titkár az a személy vagy cég, amelyik az alapítandó cég titkári tevékenységét biztosítani fogja. Egy LTD esetében ez nem kötelező, ugyanakkor egy LBG és egy PLC esetében ez elvárt. A PLC esete annyiban különbözik a többitől, hogy itt szakképzett titkárt kell alkalmazni. Olyan személyt vagy céget, amelyik rendelkezik az angol hatóság igazolásával erre a tevékenységre. Ezen kívül még ügyvéd és szakképzett könyvelő/könyvelőiroda tudja ezt a pozíciót ellátni. Mi mindhárommal rendelkezünk.

 

Tevékenység kiválasztása

Minden angol cégnek meg kell jelölnie azt a tevékenységet, amelyik szektorban indulni akar. Szemben más országok szokásaival, az angol cégek esetében maximum 4, azaz négy tevékenységet lehet meghatározni az alapításkor. Ezeket a tevéknységeket az év folyamán egy bevallással (Confirmation Statement) könnyén módsíthatóak.

 

A cégalapítás menete Angliában

 1. Ellenőrizze, hogy a kiválasztott cégnév elérhető e
 2. Válassza ki az önnek megfelelő cégtípust (LTD – PLC – LBG)
 3. Válassza ki az önnek megfelelő cégalapítási csomagot
 4. Töltse ki a cégalapítási űrlapot
 5. Fizesse ki a kiválasztott cégalapítási csomag díját a Symfalogic Webáruházában (https://symfalogic.com/store/)
 6. Ellenőrizze le a saját email címére kapott megrendelési űrlap másolatán, hogy megfelelő adatokat adott e meg a cégalapításhoz
 7. Lépjen be a kapott linken a saját ügyfélkapujába
 8. Ellenőrizze le az ott található adatait
 9. Limited (LTD) cégtípus megrendelése esetén már másnap, Public Limited Company (PLC) megrendelése esetén 2 hét, Limited by Guarantee (LBG)  megrendelése esetén pedig 1 hét várakozást követően kapja meg a cégalapításról szóló értesítéseket, cégpapírokat, illetve igazolásokat.

 

 1. Cégnév ellenőrzése: https://nemzetkozicegalapitas.com/cegnev-ellenorzese/

 2. Cégtípus kiválasztása:   

 

3. Tekintse meg Angol Cégalapítási Összehasonlító Ártáblázatunkat:

 

(itt válassza ki az önnek megfelelő csomagot, majd az oldal végigvezeti önt a cégalapítási folyamaton)

4. Ismerje meg mentor programunkat

5. Ismerje meg az Induló cégek részére összeállított könyvelési csomagjainkat: https://nemzetkozicegalapitas.com/konyvelesi-artablazat-indulo-cegek-reszere/

 

Székhelyszolgáltatás

A székhely az a cím, ahova a postás nem a szántóföldre kihelyezett postaládába dobja be a leveleket, hanem olyan hely, ahol a cég iratait örzik, ahonnan a cég a tevékenységét folytatja, és ahova az adóhatóság emberei a cég képviselőjeivel tud egyeztetni a cég dolgairól. Mivel angliában minden vállalkozásnak kötelező székhelycímmel rendelkeznie ezért egyszerűbb, ha olyan címet választ a cégalapításhoz, amely presztizst ad a cégnek, vagy amely gazdaságilag a megfelelőbb. Anyagilag nem csak az a cím lehet a megfelelő amelyik az olcsóbb, hanem az is, amelyikbúl több hasznot lehet kivenni. Pl: minél messzebb van egy székhelycím, a könyvelésben annál messzbbre kell autózni oda..

 

 

Angol Cégalapítás – Skót Cégalapítás – Észak-Ír Cégalapítás – Wales Cégalapítás

Cégalapítás az Egyesült Királyságban ma már nem is lehetne egyszerűbb. A cégalapítás online történik. A cégbíróság ellenőrzi a beküldött adatokat, majd létrehozza a céget. A cégiratok elküldése is online történik. A cégalapításhoz nem kell se ügyvéd, se közjegyző. Nincsen szükség ellenjegyzésre vagy illetékbélyegre sem. Ebből adódóan magával érthetővé válik az, hogy az új cég  “elveszett gyerekként” születhet a világra. Ezért szükséges cégalapító ügynökségnél alapítani a céget, és azt követően pedig minél hamarabb leszerződni egy könyvelővel. Az az ideális, ha a cégalapítást és a könyvelést egy cégnél találja meg. Nálunk a cégalapítás, a székhelyszolgáltatás és a könyvelés is elérhető, így biztos lehet abban, hogy figyelni fogunk a cégére. Ha pedig belép “New story” programunkba, mentorálni fogjuk vállalkozását.

 

 

További cégalapítások:

A cégalapítást követően a könyvelési csomag kiválasztása a legfontosabb lépés a folyamatban, hogy a cég számviteli adatai a késöbbi továbblépéshez megfelelőek legyenek. (Támogatások, hitelek, pályázatok stb igényléséhezés elnyeréséhez) A könyvelési csomag megrendelését követően elkezdheti azt a tevékenységet, amelyből bevételei lesznek.

Egy Limited (LTD) esetében eljön az az idő, amikor tovább kell lépnie a cégnek. Magasabb, nagyobb kvalitású cégként kell megjelennie a saját piacán, mert például a bevételei, vagy a cég célja már nagyobb volumenű lett, mint az Ltd alapításakor azt gondolta. A fenti pélánál maradva; A gyermek elérte a felnött kort! A feljebb lépéshez két lehetősége van a cégnek, a tevékenységének függvényében. Az általános lépés az, hogy a cégnek a Limited (LTD) állapotából feljebb kell lépnie, vagyis át kell alakulnia Public Limited Company, azaz (PLC)-vé kell válnia. Ez is egy cégalapítás, ugyanis szemben az ltd részvényeit birtokló személyek vagy cégek nem kereskedhetnek, vagyis nem adhatják el a saját tulajdonukban lévő részvényeiket bárkinek, mint mondjuk a PLC esetében. A plc leginkább részvényeket bocsát ki a tőkeemeléséhez. Ezeket a részvényeket lehet adni-venni a tőzsdéken. Ebből adódóan tulajdonos felépítés/struktúra változás áll be a cégben, mivel ebben az esetben akár több millió ember is tulajdonolhatja egy időben ugyanazt a céget, így szabályozni kell, hogy ki, milyen mértékben és milyen befolyással lehet hatással a vállalatra. Ezért van az, hogy a kibocsátott részvények típusai különbözhetnek. A PLC profitszerzés céljából jön létre, ugyanakkor egy LBG esetében ott non-profit szervezetként működik tovább.

 

Cégalapítás más országokban is:

A cégalapítás nem egyszeri feladat. Van, amikor a cég már akkora nyereséget realizál, hogy osztódnia kell, vagy éppen a nemzetközi piacon akar megjelenni, hogy a szükséges hozzá adott régióban vagy földrészen (pl: Az Egyesült Államokban – Delaware-ben, Ázsiában – Hong Kong-ban, az EU-ban – Olaszországban, Afrikában – Dubai-ban) is tudjon jelen lenni, ekkor is szükséges céget alapítani. Páldául az amerikai székhelyű Apple – Írországban alapított céget…

Nemzetközi terjeszkedésnél mindig más a cél, de általában a kedvezőbb adózás, olcsóbb munkaerő és a nagyobb piac miatt alapítanak céget a vállalatok. Ebből születnek a leányvállalatok.

Ezt nem szabad összekeverni a Franchise-zal. A franchise olyan rendszer, amely különálló vállalkozások a frenchise rendszert birtokló (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (átvevő) közötti együttműködéses megállapodáson alapul. Ahhoz, hogy valaki Franchise “átvevő” lehessen, ehhez az adott országban is; céget kell alapítania.

 

 

További kérdései vannak? – Akkor ne habozzon kapcsolatba lépni velünk

elérhetőségeink bármelyikén!

 

Telefon: + 36 (1)  700 -9- 600 / +36 (70) 550 – 2804

Email cím: info@symfalogic.co.uk

Skype: Symfalogic Corporation

 

 

Írja meg kérdését itt

reCAPTCHA is required.