CPTPP – Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership

 

A CPTPP, azaz a “Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership” egy széles körű és progresszív kereskedelmi megállapodás, amely a Csendes-óceáni térség számos országát foglalja magában. Ez a megállapodás lényegében a Transz-Pacifikus Partnerségi Megállapodás (TPP) módosított változata, miután az Egyesült Államok 2017-ben kilépett az eredeti szerződésből.

 

A CPTPP tagországok listája:

A Transz-csendes-óceáni Partnerség Átfogó és Progresszív Megállapodás (CPTPP) egy szabadkereskedelmi megállapodás Ausztrália, Brunei Darussalam, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Peru, Új-Zéland, Kanada, Szingapúr és Vietnam között.

A CPTPP-t a 11 ország 2018. március 8-án írta alá a chilei Santiagóban.

A CPTPP 2018. december 30-án lépett hatályba:

 • Ausztrália
 • Kanada
 • Japán
 • Mexikó
 • Új-Zéland
 • Szingapúr
 • Vietnam
 • Peru
 • Malajzia
 • Chile
 • Egyesült Királyság
 • Brunei Darussalam

Az országok közös elképzelése szerint a CPTPP egy olyan platform, amely nyitott mások számára is, hogy csatlakozhassanak, amennyiben képesek megfelelni a magas szintű előírásoknak.

 

Csatlakozásra váró országok:

 • Kína
 • Ukrajna
 • Costa Rica

Ausztrália számára fontos, hogy a CPTPP biztosítja az eredeti TPP-ben biztosított jelentős piacra jutási csomag fenntartását (azaz az áruk és szolgáltatások piacának megnyitását és a külföldi befektetések szabályozására vonatkozó kötelezettségvállalásokat). Ezt a piacra jutási csomagot a CPTPP részes felei fogják végrehajtani, ami jelentős új lehetőségeket biztosít az ausztrál exportőrök, befektetők és nemzetközi üzleti tevékenységet folytató cégek számára. A CPTPP fenntartja az eredeti TPP ambiciózus hatályát és magas színvonalú szabványait és szabályait.


Adózás:

A CPTPP adózási szempontból előnyös lehet a nemzetközi cégek számára, mivel a tagállamok közötti kereskedelmet megkönnyítő szabályok révén csökkenthetik a kereskedelmi korlátokat és vámokat. Ez az integráció segíthet a cégeknek hatékonyabban működni, optimalizálva ezzel adóterheiket és növelve profitabilitásukat. A megállapodás továbbá előírja az adózási átláthatóságot és megnehezíti az adóelkerülést.

Vállalkozások részéről:

A CPTPP lehetővé teszi a cégalapításban gondolkodó személyek számára, hogy új piacokra lépjenek és növeljék nemzetközi jelenlétüket. A megállapodás által biztosított könnyebb piacra lépés és a vámok csökkentése jelentős előnyökkel járhat, különösen a kis- és középvállalkozások számára. Ezáltal a cégek jobban ki tudják használni a globális ellátási láncokat, ami versenyelőnyt jelenthet.

Nemzetközi cégjog:

A CPTPP jogi szempontból is fontos, mivel egységesíti és modernizálja a kereskedelmi szabályokat a tagállamok között. A megállapodás tartalmazza az értelmes szerzői jogi védelem és a szellemi tulajdonjogok tiszteletben tartásának előírásait, ami kulcsfontosságú a nemzetközi üzleti tranzakciókban. Emellett a CPTPP előírja a munkaügyi és környezetvédelmi normák betartását, amelyek hozzájárulnak a fenntartható és felelős üzleti gyakorlatokhoz.

Nemzetközi Politika:

Politikai szinten a CPTPP jelentőségét az adja, hogy elősegíti a gazdasági integrációt és a politikai stabilitást a Csendes-óceáni térségben. Ez a megállapodás lehetőséget kínál a tagállamoknak az együttműködésre, a gazdasági növekedésre és a regionális befolyás növelésére. Ugyanakkor a CPTPP kritikusai felvetik, hogy a megállapodás bizonyos mértékig korlátozhatja a nemzeti szuverenitást, különösen a befektetésekkel és szabályozással kapcsolatos döntésekben.

Összefoglalva, a CPTPP egy ambiciózus kereskedelmi megállapodás, amely előnyöket kínálhat a nemzetközi cégeknek, többek között a kereskedelmi korlátok csökkentésével, a piacra lépés megkönnyítésével és a jogi keretek modernizálásával.

 

Hogyan lehet a legolcsóbban belépni erre a piacra?

Egyszerűen. Alapítson egy angol céget ezen az oldalon 120 fontból, és már kereskedhet is a CPTPP országai között!!!!

 


Kérdése van?

Írja meg kérdését itt

reCAPTCHA is required.