Self Employed regisztráció

Egyéni Vállalkozói regisztráció Angliában

Self Employed azaz egyéni vállalkozás: amikor a magánszemély saját neve alatt végez vállalkozási tevékenységet, amely tevékenységéért saját maga a felelős.

A self empolyed regisztráció az önfoglalkoztatás nyilvántartásba vétele az adóhatóságnál (HMRC). A regisztráció eredményeképpen a HMRC kiküldi a regisztrált lakcímre a 10 jegyű UTR numbert és ezzel egyidejűleg beiratkozik a Class 2 National Insurace szolgáltatásra.

Az adóéve miden év április 6-tól következő év április 5-ig tart. Tevékenységéről Self Assessment bevallást (személyi jövedelemadó bevallást) készít, azonos év október 31-ig, ha papír alapon nyújtja be és következő év január 31-ig ha online bevallást készít. Az egyéni vállalkozás elindítását nem alapításnak, hanem regisztrációnak nevezzük. Egyéni vállalkozói regisztráció, vagyis Self Employed registration, illetve cégek esetén pedig cégalapításról beszélünk.

 

Self Employed regisztráció

Minden magánszemély számára engedélyezve van a hatóság által, hogy három hónapig kipróbálja magát egyéni vállalkozóként. Azaz, minden magánszemélynek lehetősége van arra, hogy az egyéni vállalkozóvá válását megelőzően, egyéni vállalkozóként dolgozhasson. Ez azt jelenti, hogy az ember, a kapott idő alatt felmérheti akár azt is, hogy mekkora, és milyen a piaca. Van e értelme belevágni, és ha igen, akkor milyen feltételeknek kell megfelelni. A három hónap türelmi időt követően viszont már muszáj elvégezni a Self Employed regisztrációt, mert a kiállított számlára innentől kezdve fel kell írni a hatóságtól kapott regisztrációs számot. A regisztrációt a lap alján lévő űrlap kitöltésével tudja elindítani.

 

Mikor kell a Self Employed regisztráció?

Tudni kell, hogy a Self Employed munkavégzést, első sorban a főállás mellett végzett “hobbi” tevékenységből származó bevételek legalizálására találták ki. Ez azt is jelenti, hogy ezért nem lehet látni milliomos egyéni vállalkozókat sem a hazai, sem a nemzetközi piacokon, ugyanis nagy volumenben már jobban megéri cégként megjelenni az adott területen, mint egyéni vállalkozóként végezni a szakmai tevékenységet.

Ebből adódóan a vállalkozóvá váláshoz kitűnő lehetőség az egyéni vállalkozóvá válás, ugyanis itt megtanulja az ember a szakami kihívásokat, a határidőket, az adózási és anyagi függetlenséghez vezető utat.  Megismeri a tevékenységgel járó nehézségeket, kiismeri az ügyfeleket, és tapasztalatot tud gyűjteni a késöbbi cégalapításhoz. Egyéni vállalkozóvá általában a takarítók, a futárok, a masszőrök, a fodrászok, a kertészek, a beteggondozók, taxisofőrök, illetve a két kezi munkából élő magánszemélyek válnak.

 

VAT regisztráció

Ezért ritka az, hogy alap esetben, egy Self Employed VAT regisztrálttá válik. Ha egy vállalkozás eléri az évi £85.000.- fontos árbevételt, akkor már jóval elötte érdemes céget alapítani. Egy Self Employed nem tud ekkora pénztömeget rendesen kezelni. Áfa regisztrált még abban az esetben lehet egy egyéni vállalkozó, ha önkéntesen akar VAT regisztrálttá válni, amely alapján ugyan nem érte el a VAT regisztrációhoz szükséges határértéket, de például a webshopjának a működtetéséhez meg szükséges az áfa regisztráció megléte.

 

Self Employed Bankszámlája

Fontos kérdés még az egyéni vállalkozóvá válás útján az is, hogy a vállalkozásba érkező pénzek hova, és hogyan fognak beérkezni, illetve onnan kimenni. Ehhez szükséges, hogy az egyéni vállalkozó mint magánszemély, nyisson egy másik banknál egy ugyanolyan privát bankszámlát, mint amilyennel jelenleg is rendelkezik. Az új privát bankszámlát kell elkezdeni használni csak és kizárólag a vállalkozás pénzének a kezelésére, és nem szabad összekeverni a saját privát bankszámláéval.

 

Self Employed könyvelése

Tehát a vállalkozás részére nyitnia kell egy olyan bankszámlát, amely ugyan az ön privát nevére szól, de a vállalkozás pénze van rajta. Ez pedig a könyvelés miatt is szükséges. Könyvelési árlistánkat pedig az alábbi linken tekintheti meg:  https://angolkonyveles.co.uk/konyvelesi-artablazat-self-employed-reszere/

 

Kérdései vannak? – Akkor ne habozzon kapcsolatba lépni velünk

elérhetőségeink bármelyikén!

 

Telefon: +361 – 700 – 9 – 600  /  +36 (70) 550 – 2804

Email cim: accountancy@symfalogic.com és/vagy angolkonyveles@gmail.com

Skype: Symfalogic Corporation

 

 

A Self Employed regisztrációhoz kérjük töltse ki az alábbi űrlapot:

Adatvédelmi Regisztrációt Megrendelő lap

(A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni*)
Self Employed-ek esetén a születési dátumot kérjük ide irni

Adatvédelem

1. Az adatkezelő tájékoztatja szerződő felet, hogy a megrendelésben megadott személyes adatait szerződés teljesítése jogcímén kezeli.
2. A személyes adatok címzettjei: a Symfalogic Corporation ügyfélkiszolgálással kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, könyvelési, adózási feladatokat ellátó munkavállalói, és adatfeldolgozói.
3. A személyes adatok tárolásának időtartama: a szerződés megszűnését követő 5 év.
4. A személyes adatok adatfeldolgozásra átadásra kerülnek adózás, könyvelés céljából a Symfalogic Accountancy Ltd-nek, postázás és szállítás céljából a Royal Mail-nak, illetve az adott ország postájának, továbbá a megbizott futárszolgálatnak, vagyonvédelem céljából pedig a Symfalogic Corporation vagyonvédelmi megbízottjának.
5. Az érintett természetes személy jogairól, az adatfeldolgozók személyéről információk, a https://symfalogic.com/data-protection/ oldalon érhetők el.

Üzenet

reCAPTCHA is required.

A Megrendelés folytatásához az “Submit/Elküld”  gombra kattintva a Symfalogic Corporation webshopjába jut el. A Store-ba lépve válassza ki a “Self Employed registration” linket. Ezt követően a rendszer végig vezeti önt a fizetési folyamaton.

Amint a befizetés megérkezik, a regisztrációt elindítjuk, és minden további lépésről tájékoztatást küldünk.