Bérszámfejtés Angliában

Bérszámfejtés – Payroll

A cégek részéről a bérszámfejtés érdekében az első lépés a PAYE regisztráció, azaz a munkáltatói regisztráció, ezáltal válik a cég munkáltatóvá, azaz vehet fel dolgozókat/alkalmazottakat. A bérszámfejtés tulajdonképpen a dolgozók/alkalmazottak munkabérének a kiszámolása. A munkáltatói regisztráció ideje maximum 3 hét, tehát ezt a regisztrációt a cégnek időben el kell indítania, hogy a munkabért ki tudja fizetni.

Nem kötelező a PAYE regisztráció annak a cégnek, aki heti 113 fontnál többet nem fizet a munkavállalónak, valamint se költségtérítést, se más juttatásokat nem ad, illetve a munkavállalónak nincs másik munkája és/vagy nem kap nyugdíjat.

Minden más esetben a bérszámfejtést el kell kezdeni és nyilvántartásokat vezetni. A fizetés, a bonus, a törvényes betegszabadság, szabadság és az anyasági illetmény is a bérszámfejtésben kerül kiszámításra. Az adó és nemzetbiztosítási járulék, illetve ha van akkor a diákhitel, nyugdíjjárulék a bérből levonásra kerül.

A bérszámfejtést, az alkalmazottak levonásait, kifizetéseit a MHRC részére kell elküldeni, illetve a fizetendő járulékokat is a MHRC részére kell megfizetni (minden hónap 22-ig, postán 19-ig).

 

Belépő dolgozó bejelentése:  https://nemzetkozicegalapitas.com/belepo-dolgozo/

Kilépő dolgozó kijelentése: https://nemzetkozicegalapitas.com/kilepo-dolgozo-kijelentese/

 

Az adott adóév végén a vállalkozásnak jelentenie kell az éves összesített bérszámfejtési adatokat, illetve az alkalmazott részére köteles kiadni a P60-as nyomtatványt. Az év közben kilépő alkalmazottaknak a P45-ös nyomtatványt köteles a cég kiadni.

 

Minden Fizetés Után kötelező a: Payslip! Ha nem kap az alkalmazott payslip-pet, akkor kérnie kell.

Ez a dokumentum lehet 2 oldalas irat, de lehet A/5-ös méretű papír, vagy éppen egy cetli is, a lényeg, hogy a következő adatok szerepeljenek rajta:


payslip-example

Your Payroll Number – Bérszámfejtési szám

The TAX Period – az éppen aktuális adóperiódus

Deductions Tax and National Insurance – Levonások

Your Tax Code – Az alkalmazott Adó küdja

Expenses – Költségek

Pensions – Nyugdíj levonási adatok

Student Loan – esetleges Tanulói Hitel levonások

Payments, Wages, Bonuses, Comission – Kifizetések, Munkabér, Bónuszok és Jutalékok

Workplace Benefits – esetleges Munkahelyi Támogatások adatai

NI Number – Nemzeti Biztosítási Szám

 

P60-as nyomtatvány:

Ezt a nyomtatványt minden alkalmazottnak, minden adóév végén a munkáltajától legkésöbb minden év Május 31.ig meg kell kapnia! A P60-as nyomtatvány az előző évi fizetési összesítő adatokat tartalmP45azza, ezzel a nyomtatvánnyal (is) igazolható az angliai státusz.

 

 

P45-ös nyomtatvány

Ezt a nyomtatványt akkor állítja ki a munkáltató, ha adóév közben (tehát Április 06 és a következő év Április 05. közötti időszakban) munkahelyváltás történik.

 

 

 


Mire jogosult egy külföldi munkavállaló Angliában?

Mennyi a táppénz?

 

Angliában a táppénz összetett kérdés. A legtöbb munkáltató ugyanis saját biztosítási szerződéssel rendelkezik, saját struktúrával oldja meg a betegállományt.

A munkaszerződést érdemes alaposan megnézni aláíráskor, tisztázni kell már a kezdet kezdetén a feltételeket egy esetleges baleset, betegség esetére.

Nagyon sokan ügynökség által dolgoznak Angliában. Ebben az esetben is tisztában kell lenni azokkal a jogokkal, melyek önre vonatkoznak. Nagyon sok munkaközvetítő ügynökség hárítja a táppénzre irányuló kérést, csak a munkában töltött órák után fizet.

A korrekt ügynökségek természetesen ezekkel a jogi hiányokkal nem élnek vissza, azonban sokan jártak már pórul ilyen esetekben és mivel a munkára szükségük volt, nem tették szóvá a visszaéléseket.

 

Természetesen senki nem szeret beteg lenni vagy baleset áldozata lenni, ám ha mégis megtörténik, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Minden olyan angliai munkavállaló jogosult a táppénzre, akiknél a következő kitételek fennállnak:

  • szerződéses jogviszony,
  • heti min. bruttó 116 font kereset,
  • legalább 4 egymás követő nap beteg (a hétvége és a munkaszüneti nap is beletartozik).

A munkavállaló kötelessége a munkahely felé jelenteni a betegséget, 7 nap után ezt orvosi igazolással is szükséges alátámasztania.

 

Mekkora összegű táppénzre vagyunk jogosultak Angliában ha betegek vagyunk?

Heti 92,05 font Angliában a táppénz mértéke. Ezt a munkáltatónak kell fizetnie a munkavállaló felé maximum 28 héten át.

 

Mit kell tennünk betegség esetén?

Több munkahely esetén mindegyik fizethet, ezért mindegyikhez érdemes bejelenteni az igényünket.

A bejelentő lapot a munkavállaló is kitöltheti, ha a betegség hossza kevesebb mint 8 nap, azonban ezt nem minden munkavállaló fogadja el a visszaélések miatt (valaki túl gyakran betegeskedik).

8 napon túl mindenképpen orvosi igazolás szükséges.

A táppénzen lévő dolgozók kifizetését a cégek különféle módokon oldják meg. Valahol szükséges 6 havi munkaviszony, valahol pár hétig a teljes fizetést adják, majd ezt hetenként csökkentik. Ezeket a feltételeket a munkába állás előtt,a  szerződéskötés előtt érdemes átbeszélni.

Munkaalkalmassági vizsgálatot kérhet a munkáltató abban az esetben, ha a betegség hosszan tartó, de már vissza kéne menni dolgozni, viszont a munkavállaló még nem képes munkába állni. Ezen a vizsgálaton az orvos leírja, mely munkafolyamatok kerülését ajánlja, mely folyamatokat végezheti a munkavállaló.

Ez a fit-note lehet az áthidaló megoldás a betegállomány és a munkába járás között, hisz ekkor már járhatunk dolgozni és így értelemszerűen több pénzünk lesz.

 

Mit kell tenni hosszan tartó betegség esetén, vagy ha nem vagy jogosult a kötelező angliai táppénzre?

Ha valaki az SSP szolgáltatást nem veheti igénybe, vagy 28 héten túl tartó a betegsége, akkor kitöltheti az SSP1 nyomtatványt. Ez a nyomtatvány azt igazolja, hogy táppénzre (SSP) és szerződéses táppénzre (contractual sick pay) nem vagyunk jogosultak. Ezzel a nyomtatvánnyal fordulhatunk munkaképtelenségi támogatás- vagy jövedelem-kiegészítésért (ESA) a helyi támogatási hivatalhoz.

 

Mit tehetünk, ha szeretnénk kiegészíteni az angliai táppénz összegét?

Ha az angliai táppénz összegét szeretnénk kiegészíteni, akkor érdemes előre gondolkodni és biztosítást kötni. Nagyon sokféle biztosítás létezik, érdemes erre időt szánni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Angliában jövedelem-kiesés esetére is köthető biztosítás, ennek is érdemes utánanéznünk. A fizetendő biztosítás összege egyénenként eltérő. Függ a kortól, az életvezetési szokásoktól, a befizetendő összegtől. Ezek mind együtt befolyásolják, hogy egy esetleges elhúzódó betegállomány esetén mekkora összeget kapunk kézhez.

 
 

Igényeljen bérszámfejtést cégének,

és kérje segítségünket minden pénzügyet érintő kérdésben! Várjuk mielőbbi megkeresését elérhetőségeink bármelyikén!

 

Telefon: + 36 (1)  700 -9- 600 / +36 (70) 550 – 2804

Email cím: accountancy@symfalogic.com

Skype: Symfalogic Corporation

 

 

Bérszámfejtés megrendeléséhez töltse ki az alábbi Űrlapot:

 

Bérszámfejtés - Payroll bevallás megrendelése

A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező*
PNG, PDF, JPG, GIF, ZIP, RAR, TAR, TAR.GZ, DOCX, PPT, DOC, RTF, TXT formátumok engedélyezettek, maximum 25MB méretben.
PNG, PDF, JPG, GIF, ZIP, RAR, TAR, TAR.GZ, DOCX, PPT, DOC, RTF, TXT formátumok engedélyezettek, maximum 25MB méretben.
PNG, PDF, JPG, GIF, ZIP, RAR, TAR, TAR.GZ, DOCX, PPT, DOC, RTF, TXT formátumok engedélyezettek, maximum 25MB méretben.
PNG, PDF, JPG, GIF, ZIP, RAR, TAR, TAR.GZ, DOCX, PPT, DOC, RTF, TXT formátumok engedélyezettek, maximum 25MB méretben.

1. Az adatkezelő tájékoztatja szerződő felet, hogy a megadott személyes adatokat szerződés teljesítése jogcímén kezeli.
2. A személyes adatok címzettjei: a Symfalogic Corporation ügyfélkiszolgálással kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállalói, könyvelési, adózási feladatokat ellátó munkavállalói, és adatfeldolgozói.
3. A személyes adatok tárolásának időtartama: a szerződés megszűnését követő 5 év.
4. A személyes adatok adatfeldolgozásra átadásra kerülnek adózás, és könyvelés céljából -értelem szerűen- a Symfalogic Accountancy Ltd-nek, postázás és szállítás céljából a Royal Mail-nak, illetve az adott ország postájának, továbbá a megbizott futárszolgálatnak, vagyonvédelem céljából pedig a Symfalogic Corporation vagyonvédelmi megbízottjának.
5. Az érintett természetes személy jogairól, az adatfeldolgozók személyéről információk, a
https://symfalogic.com/data-protection/ oldalon érhetők el.

reCAPTCHA is required.

 

A megrendelést követően azonnal küldjük visszaigazolásunkat, az űrlap helyes kitöltésének igazolására. A kapott emailban kérjük nézze át, hogy a megadott adatok megfelelőek e. (Nincs e benne hiba, elírás, stb) Ha van, akkor azt kérjük azonnal jelezni szíveskedjen.

Az űrlap elküldését követően átkerül a webshopba, ahol válassza ki a korábban már megrendelt szolgáltatást, majd a rendszer végig vezeti a fizetési folyamaton.

Amint az összeg megérkezik, azonnal küldjük visszaigazolásunkat, illetve minden további lépésről tájékoztatást küldünk.