Bevallások

Egy angol vállalkozásnak az alábbi bevallások benyújtására van kötelezve évente legalább egy alkalommal, amelyek a következőek:

 

 • Confirmation Statement
 • Annual Account
 • Corporation Tax
 • VAT (Áfa) bevallás
 • Bérszámfejtés (ha van alkalmazott a cégben)
 • Self Assessment bevallás

 

 • Adóvisszaigénylés

 

 

Confirmation Statement bevallás:

A cég személyi, anyagi, vagy cím változásait kell itt bejelenteni. Meg kell adni továbbá, hogy ki a felelős a cég döntéseiért ( PSC – Persons with Significant Control) és hány %-ban.

Történt e változás a törzstőkét illetően, illetve a SIC kódok megadása is ilyenkor már kötelező. (ha az alapításkor nem lett megadva, vagy csak részben)

 

 

Annual Account:

Egy angol cég megalakult mondjuk 2016.május 15.én. Az adóévének vége: 2017.május 14.

Az első teljes adóéve tehát 2016.május 15-től – 2017. május 14.éig tart. Keletkezik ilyenkor egy úgynevezett: Tört adóéve is, amely tört adóéve 2017. május 15-tól – 2017. május 31. ig tart.

Ez azért van, mert az angol adóhatóság (HMRC) az első adóévkor beigazítja az angol cégbíróság (Companies House) adatbázisához az adóévet, hogy az első adóévet követő bevallásokat már egy időben lehessen benyújtani mind a HMRC, mind a Companies House részére. Innentől kezdve minden további könyvelési adóév ehhez a dátumhoz igazodik, tehát a következő adóévtől a cég adóéve:

2017.06.01 től – 2018.05.31.ig tart. és így tovább.

A bevallások egy részének jelentős bevallási határideje van, míg másokat határidőre be kell nyújtani.

 

Corporation Tax – CT600

A fenti példánál maradva, cégünknek 2017.05.31.-vel lejárt a 2016/17-es adóéve, így bevallási kötelezettsége keletkezik, amelyet legkésöbb 9, azaz kilenc hónapon belül be kell adnia, illetve a keletkezett társasági adót megfizetnie.

Másképpen szólva, a lejárt adóévet követően kilenc hónap van adva arra, hogy az esetlegesen keletkezett adófizetési összeget – 9 havi részletekben- saját magunknak félretegyük, és a határidő előtt az össze spórolt/félretett adót egy összegben befizessük az adóhatóság részére.

 

 

 

Áfa Bevallás (VAT)

Áfa bevallásra azok a cégek kötelezettek, akik már vagy elérték a mindenkori aktuális forgalom határát, (amely ebben az évben Ł 85.000.- fontos árbevételt jelent.) vagy pedig azok a vállalkozások, amelyek önként regisztráltatták magukat Áfa körbe, és még a Ł 85.000.- fontos forgalmat nem érték el, de adóköteles forgalmat szeretnének végezni.

A VAT bevallások negyedéves periódusúak, a bevallások elkészítésének és az áfa megfizetésének a  határideje a bevallás záróperiódusát követő második hónap 7.-e.

( például január  1. – március 31-ig tartó periódus bevallásának leadási határideje május 7.-e.)

 

Bevallási időszakok:

 • Január – Április – Július – Október
 • Február – Május – Augusztus – November
 • Március – Június – Szeptember – December

 

 

– Bérszámfejtés:

Bérszámfejtéshez minden vállalkozásnak szüksége van “Paye Registration Number ” számra.

Ha ez nincsen még meg, akkor rendelje meg a regisztrációk oldalon.

Amint a regisztráció elkészült, (a megrendeléstől számítva általában két héten belül kiérkezik a székhelycímre) a hatóság kiad egy:

 • Registration Number és egy
 • Account Office Number

számot, amelyek segítségével lehet elkezdeni a bérszámfejtéseket a cégben. Az új dolgozó bejelentéséhez az alábbi űrlap kitöltésére van szükség:

 

Az új dolgozó beléptetésekor meg kell adni azt is, hogy hány alkalommal szeretne a cég bér jellegű jövedelmet fizetni az alkalmazottnak. Ennek lehetséges módjai a következőek:

 • Hetente
 • Kéthetente
 • Négyhetente

 

Self Assessment bevallás:

Ezt a bevallást mindenkinek be kell adnia, aki:

– a Self-Employed– ok
– akik 2500 fontot vagy több adóköteles bevételt szereztek pl: ingatlan bérbeadásból
– akiknek megtakarításból vagy befektetésből származó jövedelme meghaladta a 10.000 fontot,
– akiknek a részvények után járó osztalékból származó jövedelme meghaladta a 10.000 fontot,
– akik nyereséget értek el olyan dolgok eladásából, mint a részvények, második otthon, vagy más adóköteles eszközök (pl ha olyan vagyont értékesít, melyet örökösödés útján szerzett) és tőkenyereség adót kell fizetni utána,
– Vállalat igazgatója volt (LTD-ben is) ( kivétel, ha egy non-profit szervezet pl. egy jótékonysági szervezet igazgatója volt)
– jövedelme ( vagy partnere jövedelme) meghaladta az 50.000 fontot és az egyikük részesült Child Benefit támogatásban,
– külföldről származó adóköteles jövedelmet szerzett,
– külföldön élnek és volt brit adóköteles jövedelmük
– az adóköteles jövedelme meghaladta a 100.000 fontot,
– aki egy Trust vagy egy regisztrált Pension Scheme megbízottja volt.

 

 

Adóvisszaigénylés:

Ha önnek van már legalább 1 teljes ledolgozott adóéve az Egyesült Királyságban, akkor önnek nagy valószínűséggel többlet adóbefizetése keletkezett.  Ha ez így van, akkor önnek

lehet adó-visszatérítést kérnie!

 • Ha Ön alkalmazott, (és van már egy lezárt adóéve) és béréből NI és TAX is került levonásra , akkor már meg lehet nézni, hogy több adót vontak e le öntől az elmúlt évben, mint amennyit kellett volna… Ha több adót vontak le öntől, akkor azt vissza lehet igényelni!
 • Ha Ön alkalmazott és egyéni vállalkozó is Angliában, akkor már meg lehet nézni, hogy több adót vontak e le öntől az elmúlt évben, mint amennyit kellett volna… Ha több adót vontak le öntől, akkor azt vissza lehet igényelni!
 • Ha Ön visszaköltözés alatt áll, vagy már visszaköltözött esetleg Magyarországra, akkor már meg lehet nézni, hogy több adót vontak e le öntől az adott évben, mint amennyit kellett volna… Ha több adót vontak le öntől, akkor azt vissza lehet igényelni!

 

 

További kérdései vannak? – Akkor ne habozzon kapcsolatba lépni velünk

elérhetőségeink bármelyikén!

 

 

Telefon: + 36 (1)  700 -9- 600 / +36 (70) 550 – 2804

Email cím: office@symfalogic.com

Skype: Symfalogic Corporation

 

Írja meg kérdését itt

reCAPTCHA is required.